CONTEXT

  • Potrivit ultimelor date furnizate de Comisia Europeană, firmele din țara noastră au exportat 7,15 milioane de tone de cereale adică un sfert din totalul exporturilor europene din perioada 2016-2017. Cea mai mare parte grâu – 5 milioane de tone, dublu față de media înregistrată între 2011-2015.
  • Fermierii atrag atenția însă că exportând cerealele, trimitem peste granițele țării materia primă pentru mâncarea noastră de zi cu zi pe care apoi o importăm. De asemenea, România exportă anual milioane de animale vii ieftine și importă în schimb carnea foarte scump. Fermierii din România pierd bani, iar consumatorii trebuie să plătească mai mult.
  • În plus, după mai bine de 10 ani a fost înlăturată principala barieră din calea exportului de carne de porc din fermele românești, România fiind inclusă pe lista oficială a statelor libere de pesta porcină clasică.
  • Dezvoltarea agriculturii românești și estimările de creștere a acesteia, impun o analiză atentă asupra acțiunilor necesare creșterii marjelor de profit ce pot fi obținute printr-o mai bună valorificare a recoltelor, fie prin vânzarea directă a acestora, fie prin procesarea în industria alimentară.

CE NE PROPUNEM

Revista Capital împreună cu Camera de Comerț și Industrie a României vă propun o dezbatere care îi va pune față în față pe cei mai importanți factori de decizie  din partea autorităților cu reprezentanții industriei agricole și alimentare, precum și cu reprezentanți ai ambasadelor din România.