CONTEXT

  • Volumul investiţiilor imobiliare înregistrate pe piaţa românească anul trecut a ajuns la aproape 900 mil. euro, în creştere cu 35% faţă de cifrele din 2015. Volumul mai mare se datorează valorilor mai mari de tranzacţionare, în contextul în care numărul deal-urilor a fost uşor mai redus.
  • Bucureştiul a cumultat peste 70% din volumul total al investiţiilor, mai puţin decât în 2015, tendinţă care arată o oarecare îmbunătăţire a lichidităţii în oraşele mari din ţară.
  • Anul 2017 a început în forţă. Numărul proprietăţilor comerciale (birouri, malluri, spaţii logistice) disponibile la vânzare în România este în creştere, iar valoarea cumulată a tranzacţiilor aflate acum în diferite stadii de negociere este estimată la circa 630 mil. euro.
  • Sectorul rezidenţial este cel care pare să fie în prim-planul pieţei imobiliare anul acesta. Bancherii semnalează că evoluţia recentă a preţurilor ridică problema sustenabilităţii acestora, în contextul unei cereri în continuă creştere.
  • Dezvoltatorii lucrează cu motoarele turate la maxim, birourile fiind sectorul imobiliar care atrage cel mai mare volum de investiţii. Proiectele pe care le construiesc aceştia urmează, însă, să fie terminate în 2018, an în care se aşteaptă o suprafaţă totală de peste 430.000 mp, un adevărat record.
  • Constructorii s-au readaptat cererii pieței prin scăderea costurilor și micșorarea spațiilor iar companiile producătoare și furnizoare de soluții pentru construcții și-au readaptat ofertele

CE NE PROPUNEM

Revista Capital vă propune o dezbatere cu cei mai importanți factori de decizie dar și cu reprezentanți ai mediului de business în care vom discuta despre investițiile, atractivitatea și noile provocări aferentei pieței imobiliare din România 2017.