Margaret Tatcher

Prin acest eveniment,  Editura Evenimentul și Capital alaturi de NetworkEvents   inaugurează seria “Dezbaterile Evenimentul Zilei”.

Vă propunem să participați la o dezbatere pe tema importanței politicilor impuse de Margaret Thatcher în timpul mandatului său ca prim-ministru al Regatului Unit al Marii Britanii și relevanța aplicării acestor politici și măsuri pentru mediul economic actual românesc.

 

 

Următorii vorbitori își vor expune punctul de vedere:

  • Dl. Sever Voinescu, publicist
  • Dl. Emil Hurezeanu, jurnalist
  • Dl. Florin Cîtu, consultant economic
  • Dl. Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR

Margaret Thatcher a fost singura femeie premier din istoria Marii Britanii şi a condus Partidul Conservator între anii 1979 şi 1990, obţinând trei mandate de premier. Thatcher s-a retras din viaţa publică în anul 2002.

Margaret Thatcher a favorizat o economie liberă, cu un sector privat foarte bine dezvoltat. De aceea, ea a sprijinit privatizările, inclusiv din domenii-cheie precum energie, transporturi şi utilităţi. În ceea ce priveşte fiscalitatea, ea a preferat să apeleze la micşorări de taxe şi de impozite. Politicile lui Thatcher s-au dovedit eficiente în ceea ce priveşte scăderea ratei inflaţiei, însă nu au avut acelaşi efect asupra pieţei muncii. Rata naţională a şomajului a crescut semnificativ în timpul mandatelor sale în fruntea Marii Britanii.

La 20 de ani distanţă, măsurile lui Margaret Thatcher produc încă efecte asupra englezilor, diferenţele dintre clasele sociale fiind mai mult decât evidente: doar 20% dintre englezi au salarii foarte bune, în timp ce şomajul afectează 8% din populaţie, adică aproximativ 2,5 milioane de oameni.

La dezbaterea propusă de Evenimentul Zilei vă propunem să discutăm în ce măsură politicile promovate de Margaret Thatcher ar fi eficiente pentru revigorarea mediului politic și economic românesc.

Vor participa la dezbatere reprezentanți de seamă ai mediului politic și economic, precum și ai mediului de afaceri, mediului academic, societății civile si mass media.

Locurile la eveniment sunt limitate. Accesul se va face pe bază de invitație, obținută în urma înscrierii pe site-ul nostru.